Mercè Crosas

Secretària de Govern Obert de la Generalitat

Mercè Crosas és una investigadora catalana especialitzada en gestió de dades i dades obertes. Des de juny de 2021, és la secretària de Govern Obert del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya.

Crosas és llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona (1989) i doctorada en Astrofísica per la Universitat de Rice (1992), amb un pre-doctorat i post-doctorat al Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Ha passat la major part de la seva vida professional a la Universitat de Harvard, primer com a astrofísica i enginyera de programari d’investigació al Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i més tard com a directora de Ciència de dades i Tecnologia al Institute for Quantitative Social Sciences i com l’Oficial en Cap de la Gestió de Dades de Recerca de la Universitat de Harvard. Oficial de gestió. Del 2000 al 2004, va treballar fora de Harvard en un parell de startups de biotecnologia liderant equips de desenvolupament de programari per construir els seus sistemes de dades de recerca.

Durant el seu temps a la Universitat de Harvard, Crosas va treballar estretament amb la recerca, els serveis informàtics i les biblioteques per dirigir la gestió i la publicació de dades de recerca i proporcionar orientació sobre les polítiques, els processos i les eines de la Universitat per donar suport al cicle de vida de les dades. Crosas té una àmplia experiència en arquitectura de sistemes de dades i estàndards internacionals de dades, amb la visió de fer les dades més accessibles alhora que es garanteix la seva privadesa. Del 2006 al 2021, va co-dirigir el projecte Dataverse i la seva comunitat de codi obert. El projecte de programari Dataverse s’ha utilitzat amb èxit per compartir i publicar dades a universitats i organitzacions de recerca d’arreu del món. També va ser co-investigadora principal (co-PI) del projecte OpenDP, un conjunt de codi obert d’eines de Differtenial Privacy per analitzar dades privades sensibles, i co-PI del NIH Data Commons Consortium.

Crosas ha estat membre de nombrosos comitès i grups de treball internacionals centrats en dades obertes, gestió i anàlisi de dades i i compartició de dades. És coautora dels principis de dades FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) reconeguts i utilitzats internacionalment, i ha contribuït a les recomanacions de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) per a l’accés a les dades públiques.

Detalls del ponent
Actes del Ponent
També us poden agradar aquests esdeveniments.
8 de març de 2022
Rennes està construint una plataforma oberta per a dades locals, RUDI. Catalunya avança en la seva plataforma per ser un país de dades
7 de març de 2022
El dilluns 7 de març ens aproparem a l’ús de les dades obertes en el món de la recerca. Des de la Direcció General de Recerca se’ns presentarà el CORA (Catalan Open Research Area) i d’altres projectes que promouen la ciència oberta. També s’hi abordarà l’anomenada “ciència ciutadana”, amb la presentació d’experiències provinents de l’àmbit privat de la mà...
4 de març de 2022
Presentació del Volum 8 de la Col·leció de Govern Obert "El valor de les dades obertes" i l'informe "La reutilización de los datos abiertos"
9 de març de 2022
En aquesta edició de l’Open Data Day la dediquem a divulgar coneixement i experiències sobre les dades obertes públiques disponibles i les oportunitats de les seva reutilització. Establint un diàleg entre les administracions i persones reutilitzadores per millorar el seu ús efectiu.