El valor de les dades obertes

L’informe The Economic Impact of Open Data publicat al 2020 pel European Data Portal estima el valor de mercat de les dades obertes en 184.000 milions d’euros. La situació actual del govern obert a Espanya compta amb prop de 300 iniciatives i existeixen més de 660 empreses que reutilitzen la informació, que comporten un volum de negoci superior a 1.700 milions d’euros anuals. A més, segons el European Data Portal, Espanya se situa com el tercer país amb major Open Data Maturity (94%) per darrere de França i Dinamarca, amb la màxima puntuació per “impacte”.

Com mostren les dades, cada cop més governs i institucions s’esforcen a crear portals de dades obertes accessibles que permetin la reutilització de les dades per part de la ciutadania, així com treballen per a posar a l’abast de la societat informació oberta i reutilitzable. Ara bé, s’estan desenvolupant projectes que tinguin en compte l’impacte que generen?

En aquesta trobada al Palau Robert en el marc del #OpenDataDay 2022 es presentarà el Volum 8 de la col·lecció de “Govern Obert” que s’ha dedicat a explora “El valor de les dades obertes” amb un seguit de casos d’ús, on gràcies a les dades obertes o la informació pública s’ha generat un impacte positiu en diverses àrees de la societat. Aquest projectes aporten una visió molt àmplia d’aplicació i generació de dades obertes, mostrant com aquestes van més enllà de les administracions públiques i com la societat i les organitzacions es beneficien d’aquesta pràctica.

Al mateix acte es presentarà l’informe “La reutilización de los datos abiertos III” de la Fundació COTEC. En aquest informe es realitza el tercer estudi sobre la reutilització de dades obertes amb l’objectiu de presentar l’estat de la qüestió el 2021 i els avenços que hi ha hagut des del primer informe elaborat el 2017. D’aquesta manera, es poden desenvolupar directrius i recomanacions actualitzades que ajudin a la generació de negocis. Per això, s’han identificat els portals de dades oberts que hi ha a Espanya, el 2021, i s’ha analitzat una mostra dels jocs de dades que tenen disponibles i dels serveis que s’hi basen. A més, s’ha enviat un qüestionari als responsables dels portals per analitzar algunes de les característiques de les dades obertes i del seu potencial per ser reutilitzades.

Ponents
Consellera d'Acció Exterior i Govern Obert
Secretària de Govern Obert a la Generalitat de Catalunya
Director General de la Fundación Cotec
Director general de dades obertes, transparència i col·laboració a la Generalitat de Catalunya
Data modelling Expert and technical evangelist. FIWARE Foundation
Analista de dades amb perspectiva de gènere a Citibeats
Agenda
Ubicació
Detalls de l'esdeveniment