Opendataday.cat 2018

El passat 3 de març vam celebrar, un any més, a la Lehmann l’Open Data Day de la mà d’ideograma i Iniciativa Barcelona Open Data.

Com ja vam anunciar aquest volíem incidir i fer força en la reutilització de les dades com una eina necessària que pot empoderar la ciutadania. Els projectes que es van presentar durant la jornada van tocar diferents àmbits com l’educació, l’activisme o la lluita contra la corrupció entre d’altres.

El primer projecte presentat va ser Story Data BCN. El seu objectiu, com van explicar és convertir les dades en històries. La presentació que van fer va ser amb dades de Twitter del referèndum de l’1 d’Octubre. D’aquesta manera vam poder descobrir quins polítics van ser els més actius o les temàtiques relacionades entre altres temes. És un projecte que pot significar molt en quant en aquests moments les anomenades fake news són el principal mal que tenen les xarxes socials. I quina millor manera de combatre la distribució d’informacions falses que fer periodisme de dades.

Un projecte fet i pensat per incidir directament en la societat és Repte Barcelona Dades Obertes, presentat per Mercè Fígols. Un projecte impulsat des de l’Ajuntament de Barcelona. El projecte està pensat per apropar als alumnes de secundària les dades obertes i com poden treballar amb elles. Aquest programa va dirigit directament als futurs reutilitzadors, que tindran els coneixements i les eines necessàries per poder fer en un futur tasques de fiscalització i control amb dades obertes. El projecte com ens va comentar la Mercè comença a ser un referent en el seu àmbit.

El tercer projecte que es va presentar va ser la Base de Dades Centralitzada de les Víctimes del Franquisme i la Guerra Civil. Aquest projecte el va presentar la Concha Catalán en representació de Innovation Human Rights. Aquesta Base de Dades ha suposat el treball col·laboratiu de moltes persones. Han hagut de lluitar per aconseguir dades de fonts molt diverses, estandarditzar-les, tractar-les i fer-les, per fi, accessibles a tothom. Són molts registres, més de228.000 que poden ajudar a trobar pistes sobre persones represaliades durant la dictadura. Un clar exemple de com amb la reutilització de les dades obertes també es poden defensar els drets humans.

El quart projecte presentat es va fer amb una connexió en directe des d’Itàlia i amb la col·laboració d’Xnet, que amb la Simona Levi van fer de partner presencial. Riccardo Milani ens va fer una demo en directe de DigiWhist i d’una de les seves eines com és OpenTender. Una eina que amb dades recopilades de contractació pública de tota Europa permet veure patrons i descobrir irregularitats en la contractació pública.

També es va presentar la Comunitat de Coneixement, un portal on trobar i compartir Dades Obertes i projectes basats en Open Data. L’Eduard Gil, en Raül Sánchez i la Carmen Lavado van explicar com funciona aquest espai virtual de trobada per tots aquells que estiguin interessats en el món de les dades obertes.

Conclusions

  • Les dades obertes proporcionen la possibilitat de generar projectes d’impacte social i econòmic.
  • Un bon ús de les dades obertes permet lluitar contra les fake news convertint les dades en històries.
  • Es pot incidir socialment educant a la futura ciutadania.
  • Els drets humans també es poden defensar amb dades obertes.
  • La reutilització també permet la lluita contra la corrupció en projectes no només local o estatal, sinó també en un àmbit supraestatal.
  • Indubtablement que la generació de coneixement en comunitats virtuals ajuda i ajudarà a impulsar l’us i la reutilització de dades obertes i a l’empoderament de la societat.

Materials de la jornada: