Open Data Day 2017

L’Open Data Day 2017 es va celebrar a l’antiga Fàbrica Lehmann co-organitzat per ideograma i Iniciativa Barcelona Open Data.

L’objectiu de la jornada va ser fer una avaluació dels portals de dades obertes a Catalunya amb la col·laboració de voluntaris. La preocupació per la qualitat de les dades ha sigut la constant que ha mogut la jornada.

Amb una gran participació de les administracions públiques de Catalunya, la jornada es va desenvolupar amb èxit. Les conclusions i recomanacions que es van extreure de la jornada esperem que siguin un punt de reflexió perquè els portals de dades obertes siguin un referent, no només quant al volum de dades que hi tenen, sinó també per la seva qualitat.

Es van valorar 32 portals d’un total de 1.090. Hem de puntualitzar que això és perquè el 97,16% dels portals són similars, ja que l’AOC (Administració Oberta de Catalunya) és l’encarregada de proporcionar aquesta solució a la gran major part dels municipis de Catalunya.

Hem trobat que hi ha aspectes a millorar en els portals. No només quant a les mateixes dades, sinó també en aspectes com el SEO i la usabilitat que poden dificultar que es puguin trobar o fer servir de manera adequada.

Pel que fa a l’accés a les dades gairebé ningú posa impediments com fer servir un certificat digital o un formulari per demanar-les. Aquest és un punt important. També hem trobat que la meitat disposen d’una API, però no totes estan documentades.

Un dels punts més fluixos és la poca disponibilitat de recursos de suport als usuaris perquè puguin fer ús de les dades. Tutorials, recomanacions, exemples, etc.

Un altre punt feble és l’actualització de les dades a molts portals, motiu pel qual perden el seu valor per poder fer-ser servir en aplicacions que requereixen actualitzacions amb una certa freqüència.

Recomanacions

 • No és només el contingut, també importa el continent:
  • Cuidar aspectes com el SEO i la usabilitat millorarà l’experiència d’usuari.
  • Fer servir certificats digitals reconeguts pels navegadors evitarà que més d’un usuari es tiri enrere.
 • Treure barreres per accedir a les dades és important. Amb petits canvis com un correu electrònic es pot millorar molt.
 • Des de l’AOC, animar a les institucions que fan servir els seus portals a què pugin dades pròpies.
 • No és qüestió de quantitat, és de qualitat. No és quants datasets s’han publicat.
 • El veritable valor de les dades són aspectes com:
  • Mantenir actualitzades les dades.
  • Que els formats siguin els correctes.
  • Que les metadades siguin completes.
 • Reforçar els recursos de suport a l’usuari (documentació, tutorials, recomanacions, eines d’anàlisi i visualització…).
 • Fer servir sempre formats d’arxiu lliures (no propietaris).

Rànquing

Podeu consultar el rànquing dels portals aquí.

L’informe

Us deixem l’informe de l’anàlisi complet a continuació.

Crònica de la jornada

Podeu llegir la crònica que ha fet Iniciativa Barcelona Open Data

Avaluació de la jornada

Us deixem una petita avaluació de l’impacte a xarxes de la jornada.

Articles relacionats